Audros nublokšti arba kaip mes kovojome su Baltija (VI-asis 50 km pajūrio Blokart maratono finišas įvyko)

Gražvydo Pupkaus fotografija "Aš jau plaukiu":)

Kaip ir planuota, į VI-ąjį 50 km pajūrio Blokart maratoną ciklonas atvyko. Atvyko su Kaupu - per radiją gąsdino likti namuose prisirišus prie lovos, Klaipėdos uostą uždarė, maratono išvakarėse vėjas tiesiog siautėjo, tratėjo namų stogas.

Penktadienio treniruotė parodė, kad pliažas nuo Nidos iki Juodkrantės nusėtas šiukšlėmis, rastais ir visa kuo, o artėjant prie Smiltynės vanduo skalauja kopas taip, kad pavojinga važiuoti pilnu greičiu. Tad išvakarėse buvo priimtas sprendimas maratoną organizuoti tarp Juodkrantės ir apie 10 km į šiaurę pastatyto ženklo, sukant 2 kilpas, o startą atidėti iki 12 val., kadangi prognozės rodė vėjo silpimą.

Deja, šeštadienio rytas nebuvo optimistiškas. Atvykusios gausios pajėgos (prie maratono prisijungė kite-buggy ir keli savadarbiai vėjaračiai) konstatavo, kad vėjas gūsiais siekia 29 m/s, o aukščiausia bangai šauniai šturmuoja viršutines kopas - pliažo praktiškai 0.

Po pasilabinimų ir šnekų Kaunas ir Palanga pasidavė ir išvyko ieškoti laimės į Smiltynę (nerado), o po valandos - į Šventąją (ten rado). Tuo tarpu kiti Blokart vairininkai liko laukti oro pokyčių "Po Ąžuolu" stebėdami Volvo ocean race startą ir gurkšnodami karštus gėrimus. Apie antrą valandą nusprendėme pajudėti link pajūrio pasidairyti ar yra pokyčių. Pokyčiai buvo - vėjas pasilpęs iki 15 m/s, jūra atsitraukusi per gerus 5 metrus. Taigi sprendimas priimtas - ant arklių!

Užsitakelavę po gero pusvalandžio jau lėkėme bangų talžomu pajūriu apsižiūrėti trasos. Nuostabių kliūčių šįsyk sukūrė Baltija! Keletas minkšto smėlio ruožų, 2 ruožai-žudikai po 100 metrų, viename iš kurių Simas skendo iki pažąstų ir jau mislijo, kuriuo keliu jį jūra trauks į Švediją (juose "9"-oji banga kaldavo iki pat sienos kopose ir išsigelbėti sausam - nulis šansų) ir aišku kelioliką kieto smėlio ruožų, kuriuose grįžtant bakštagu įsilėkdavai iki 50+ km/h.



Taigi išmetę ženklą grįžome į Juodkrantę ir ten startavome po vieną, kas 30 sekundžių: 1. Gražvydas Pupkus, 2. Rolandas Samajauskas, 3. Simonas Kazlauskas, 4. Matas Mizgiris, 5. Vilius Bestauskas, 6. Antanas Deltuvas.

Startavus vyko atkakli kova už kiekvieną centimetrą, vėjo gūsį. Jau visai neilgai trukus aplenkiau Simą, sunkiai, bet stabiliai artėjo Rolandas. Aišku, buriuojant reikėjo ir laimės faktoriaus, ypač privažiavus ruožus-žudikus, kuriuose man tik vienąkart "pavyko" skęsti iki pusės ratų (kaip tyčia viename iš jų dar ir vėjas pasilpnėdavo). Medienos šiukšlių (mielieji - kam malkų reikia - pilnas pliažas!), ir dar įvairių cibulių, keleto daržovių ir apelsino jau neskaičiavau. Rolandą aplenkęs prieš paskutinį posūkį Juodkrantės link jau buvau visai netoli Gražvydo. Bakštagu lekiant labai paranku stebėti priekyje esančio priešininko klaideles ir jas taisant prie jo priartėti, tačiau va, aplenkti 10 metrų pločio pliaže ne taip lengva.. Visgi iš 5 turbūt bandymo per škvaliuką drąsiai nėriau  žemyn link atsitraukusios jūros ir užtraukęs šotą Gražvydui nepalikau vilčių - jis finišą kirto po 5 sek., atsilikęs galutiniame laike 1 min. 35 sek. Vėliau finišavo Vilius, Rolandas, Simas ir Antanas.

Taigi suskaičiavus rezultatus VI-ojo 50 km pajūrio Blokart maratono (per 2 kilpas įveikta apie 30 km) nugalėtojais tapo (Vardas, pavardė, laikas distancijoje):

1. Matas Mizgiris,              37 min. 58 sek.
2. Vilius Bestauskas,         38 min. 18 sek.
3. Gražvydas Pupkus,        39 min. 33 sek.
4. Rolandas Samajauskas, 41 min. 15 sek.
5. Simonas Kazlauskas,     54 min. 38 sek.
6. Antanas Deltuvas,          62 min. 44 sek.

Maratonas finišavo, tad laukiame ledo ir ledrogių sezono startų! Gero vėjo!

Komentarai

Populiarūs įrašai