Savaitgalį Nidoje žiemišku vėju džiaugėsi OBBC2014 dalyviai


Žiemai būdingas stiprus rytų vėjas šį savaitgalį džiugino į Nidos pakilimo – nusileidimo taką susirinkusius Atviro Baltijos šalių Blokart vėjaračių čempionato dalyvius. Jau tradiciniu tapusiame Blokart vėjaračių čempionate, vykstančiu Neringos miesto gimtadienio šventės metu, varžėsi rekordiškai daug - net 41 sportininkas iš Lietuvos ir Latvijos.

Vėjaratininkai kovėsi penkiose svorio kategorijose: ultra lengvasvorių, lengvasvorių, vidutinio svorio, sunkiasvorių ir super sunkiasvorių. Visi vairininkai startavo po 6 kartus, įveikdami techniškiausią – pavėjinę-priešvėjinę distanciją. Pergalei buvo reikalingas ne tik greitis, teisingas burės valdymas, tačiau ir vėjo „perskaitymas“ bei vėjaračio dinamikos pojūtis.

Su oru buriuotojams labai pasisekė +7-8 C šilumos, be lietaus, na o smarkus vėjas, gūsiais siekęs net 15 m/s apdovanojo ekstremaliais pajūčiais. Didžiausius iššūkius patyrė jauniausieji – 9-15 m.  amžiaus ultra lengvasvorių grupėje rungtyniavę vaikai. Jiems teko nuolat tampyti burę, kad atlaikytų nuolatinius vėjo bandymus parversti juos ant šono, apvažiavus priešvėjinį ženklą, suvaldyti per kelias sekundes iki 30 km/h „iššovusį“ vėjaratį, bei prie pavėjinio ženklo pasirinkti teisingą trajektoriją, kad neišlėktų iš trasos.

Adrenalino netrūko ir kitiems – kam starto metu sprogusi padanga paleido balansavimo skysčio fontaną, kam išlėkus iš trasos ir užvažiavus ant kelmo sulūžo ašis, o praradusiems budrumą teko pripažinti vėjo jėgą ir apsivertus pakibti ant saugos diržo virš asfalto. Nors virtimų buriuojant 40-45 km/h greičiu buvo nemažai, dalyviai (dėl itin saugios Blokart vėjarčio kostrukcijos) atsipirko vos keliais įbrėžimais.

Šeštadienio ir sekmadienio spalvotų burių maratonas baigėsi apdovanojimų ceremonija, kurioje šiemet triumfavo lietuvaičiai. Daugiausiai medalių – net 7 susižėrė Neringos sporto mokyklos komanda, Lietuvos Blokart komandai atiteko 4, Klaipėdos krašto buriavimo mokyklos „Žiemys“ komandai – 2, o Nacionalinė buriavimo akademija į Vilnių išsivežė 1 medalį.

Atviro Baltijos šalių Blokart vėjaračių čempionato TOP3 rezultatai:

Ultra Lengvasvorių kategorija:
1. Dalius Kožemečenko (4 tšk.), Neringos sporto mokykla
2. Emilė Mažeikaitė (4 tšk.), Neringos sporto mokykla
3. Vykintas Mizgiris (9 tšk.), Neringos sporto mokykla

Lengvasvorių kategorija:
1. Martynas Gomas (8 tšk.), Neringos sporto mokykla
2. Aleksandras Einikis (13 tšk.), Neringos sporto mokykla
3. Antanas Gerasimavičius (13 tšk.), Nacionalinė buriavimo akademija

Vidutinio svorio kategorija:
1. Matas Mizgiris (6 tšk.) Lietuvos Blokart komanda
2. Antanas Golubovskis (12 tšk.) Buriuotojų klubas „Vėtrungis“
3. Mantas Marozas (13 tšk.), Neringos sporto mokykla

Sunkiasvorių kategorija:
1. Gediminas Petrauskas (10 tšk.), Lietuvos Blokart komanda
2. Vilius Bestauskas (12 tšk.), Buriavimo mokykla „Žiemys“
3. Zigmas Raudys (12 tšk.), Neringos sporto mokykla

Super sunkiasvorių kategorija:
1. Ilgaudas Šeputa (5 tšk.) Lietuvos Blokart komanda
2. Šarūnas Felenderis (9 tšk.) Buriavimo mokykla „Žiemys“
3. Romas Adomavičius (15 tšk.) Lietuvos Blokart komanda


Komentarai

Populiarūs įrašai