Čempionate ledrogių burės skriejo ant veidrodinio ledo

Savaitgalį Elektrėnų mariose vykusiame Lietuvos ledo jachtų čempionate trijose ledrogių kategorijose (DN, Ice-Opti ir Ice-Blokart) varžėsi rekordiškai daug – net 38 sportininkai iš Vilniaus, Elektrėnų, Kauno, Šiaulių, Anykščių ir Nidos.

Varžybų organizatoriai Šiaulių miesto buriuotojų klubas „Gero vėjo“, Nacionalinė buriavimo akademija (NBA) ir VšĮ „Irklakojis“ Šiauliuose turėjusi vykti čempionatą perkėlė į Elektrėnus, kadangi čia ant marių susiformavo buriavimui idealus ledas – daug kur paviršius buvo veidrodinis.


Foto: Irutė Žičkuvienė

Šeštadienį, pirmąją varžybų dieną, buvo apie 2 laipsnių šilumos ir pūtė silpnas 2-3 m/s pietų vėjas. Netgi prie tokio silpno vėjo ledrogininkai buriavo 20-30 km/h greičiu, o taip yra todėl, kad ledrogės ant tokios kokybės ledo lekia 2-3 kartus greičiau už tikrąjį vėją. Tokiomis sąlygomis lengvesni sportininkai turėjo pranašumą prieš sunkesniuosius (DN, Ice-Opti klasėse), o Ice-Blokart ledrogininkai, rungtyniavo savo svorio kategorijose (ultra lengvasvoriai, lengvasvoriai, vidutinio svorio ir sunkiasvoriai), kadangi Ice-Blokart ledrogės tesveria 30 kg.

Sekmadienį vėjas pasisuko iš pietryčių ir sustiprėjo iki 5-6 m/s. Buriuotojai džiaugėsi padidėjusiais greičiais, kurie siekdavo 35-45 km/h, o DN klasėje – iki 60 km/h.

DN ledrogininkų tarpe laimėjęs visus 8 važiavimus čempionu tapo Šarūnas Sodeika (7 tšk.), vicečempiono titulą iškovojo Linas Baublys (16 tšk.), o bronzos medaliu pasipuošė Vadimas Grigonis (22 tšk.). Šioje klasėje startavo 6 sportininkai iš Vilniaus.

Ice-Blokart ledrogių klasėje susirinko net 27 buriuotojai, kurie startavo 4-iose svorio kategorijose. Ultra lengvasvorių kategorijoje varžėsi vienuolika 8-15 m. amžiaus vaikų. Jaunieji buriuotojai kovėsi taškas į tašką ir tik paskutinę akimirką išaiškėjo nugalėtojai. Visas varžybas pirmavo Emilė Mažeikaitė (15 m.) iš Nidos, tačiau nesėkmingai susiklosčius „medalio“ važiavimui, ji turėjo pripažinti ant kulnų lipusių Lauryno Liugo iš Šiaulių (14 m.) ir Vykinto Mizgirio (8 m.) pranašumą ir tenkintis bronzos medaliu. Laurynas surinkęs 7 taškus laimėjo auksą, o jauniausias varžybų dalyvis – 8-erių nidiškis Vykintas Mizgiris antras varžybas iš eilės visus nustebino tapdamas vicečempionu ir vos 1 tašku nusileisdamas Laurynui.


Foto: Irutė Žičkuvienė

Lengvasvorių kategorijoje dominavo vilniečiai iš NBA – čempionu užtikrintai rungtyniaudamas tapo Dominykas Žižys (3 tšk.), sidabrą laimėjo Antanas Gerasimavičius surinkęs 5 taškus, o bronza pasipuošė Juras Kremensas (9 tšk.).

Vidutinio svorio kategorijoje nidiškiai užsitikrino 2 medalius: Matas Mizgiris su 4 taškais tapo čempionu, o Antanas Golubovskis (8 tšk.) – bronzos medalininku. Vicečempiono titulą iškovojo NBA prezidentas Darius Gerasimavičius iš Vilniaus (6 tšk.).

Sunkiasvorių kategorijoje dominavo Liutauras Kižys iš Trakų. Laimėjęs beveik visus važiavimus jis surinko 3 taškus ir tapo čempionu. Vienintelį kartą Liutaurą įveikęs vilnietis Arūnas Maisiejus surinko 5 taškus ir laimėjo sidabrą, o stabiliai buriavęs Andrius Orlovas (9tšk.) iš Kauno džiaugėsi bronzos medaliu.

Ice-Opti ledrogių klasėje startavo 10 berniukų ir 5 mergaitės. Berniukų įskaitoje nepralenkiamas buvo Laurynas Liugas iš Šiaulių – su 3 taškais tapo čempionu. Sidabrą laimėjo Antanas Gerasimavičius iš Vilniaus (7 tšk.), o bronza atiteko šiauliečiui Dominykui Privalenkovui (8 tšk.)
Mergaičių įskaitoje Jovilė Gedmontaitė iš Šiaulių laimėjo visus važiavimus ir surinkusi 3 taškus užėmė pirmąją vietą. Vicečempione tapo labai stabiliai buriavusi šiaulietė Aušrinė Tamošiūnaitė (6 tšk.), o trečioji vieta atiteko Gabrielei Petraitytei iš Vilniaus (9 tšk.)
Absoliučioje įskaitoje auksą laimėjo Laurynas Liugas, sidabrą – Jovilė Gedmontaitė, o bronzą – Antanas Gerasimavičius.

Šįkart ledrogininkai varžėsi ir miestų įskaitoje pagal užimtas vietas kiekvienoje ledrogių klasėje ir grupėse (I vieta – 10 taškų, II – 8 taškai, III – 6, IV- 4, V – 3, VI – 2 ir VII vieta – 1 taškas). Pereinamąją stipriausio ledrogių miesto taurę laimėjo Vilniaus ledrogininkai surinkę 115 taškų, šiauliečiai liko antri su 81 tašku, Nida laimėjo trečią vietą su 33 taškais. Toliau rikiavosi Trakai (10 taškų), Kaunas (6 taškai), Elektrėnai (4 taškai) ir Anykščiai (1 taškas).

Ledrogininkai su nerimu stebi šiltus orus prognozuojančių meteorologinių tarnybų duomenis ir laukia š.m. vasario 21-23 d. Nidoje turinčio įvykti Atviro Baltijos šalių Ice-Blokart ledrogių čempionato.

Lietuvos ledo jachtų čempionato TOP3 rezultatai:

Ice-Blokart ultra lengvasvorių kategorija:
I vieta – Laurynas Liugas (Šiauliai) 7 tšk.
II vieta – Vykintas Mizgiris (Nida) 8 tšk.
III vieta – Emilė Mažeikaitė (Nida) 11 tšk.

Ice-Blokart lengvasvorių kategorija:
I vieta – Dominykas Žižys (Vilnius) 3 tšk.
II vieta – Antanas Gerasimavičius (Vilnius) 5 tšk.
III vieta – Juras Kremensas (Vilnius) 9 tšk.

Ice-Blokart vidutinio svorio kategorija:
I vieta – Matas Mizgiris (Nida) 4 tšk.
II vieta – Darius Gerasimavičius (Vilnius) 6 tšk.
III vieta – Antanas Golubovskis (Nida) 8 tšk.

Ice-Blokart sunkiasvorių kategorija:
I vieta – Liutauras Kižys (Trakai) 3 tšk.
II vieta – Arūnas Maisiejus (Vilnius) 5 tšk.
III vieta – Andrius Orlovas (Kaunas) 9 tšk.

Ice-Opti berniukų įskaita
I vieta – Laurynas Liugas (Šiauliai) 3 tšk.
II vieta – Antanas Gerasimavičius (Vilnius) 7 tšk.
III vieta – Dominykas Privalenkovas (Šiauliai) 8 tšk.

Ice-Opti mergaičių įskaita
I vieta – Jovilė Gedmontaitė (Šiauliai) 3 tšk.
II vieta – Aušrinė Tamošiūnaitė (Šiauliai) 6 tšk.
III vieta – Gabrielė Petraitytė (Vilnius) 9 tšk.

Ice-Opti absoliuti įskaita
I vieta – Laurynas Liugas (Šiauliai) 1 tšk.
II vieta – Jovilė Gedmontaitė (Šiauliai) 2 tšk.
III vieta - Antanas Gerasimavičius (Vilnius) 3 tšk.

DN ledrogės
I vieta – Šarūnas Sodeika T-11 (Vilnius) 7 tšk.
II vieta – Linas Baublys  B/N (Vilnius) 16 tšk.
III vieta - Vadimas Grigonis T-1 (Vilnius) 22 tšk.

Detalūs rezultatai: PARSISIŲSTI (PDF)

Stipriausio ledrogių miesto įskaita:

  1. Vilnius – 115 tšk.
  2. Šiauliai – 81 tšk.
  3. Nida – 33 tšk.
  4. Trakai – 10 tšk.
  5. Kaunas – 6 tšk.
  6. Elektrėnai – 4 tšk.
  7. Anykščiai – 1 tšk.
Foto: Irutė Žičkuvienė. Daugiau foto: žiūrėti

Komentarai

Populiarūs įrašai