Žiema pasitikta 50 km pajūrio Blokart maratonu


Gruodžio 1-ąją dieną nepabūgę žvarbaus vėjo, sniego bei vietomis klampaus Baltijos smėlio IV-ajame 50 km pajūrio Blokart maratone susirungė 7 vėjaratininkai.

Oras buriavimui pajūriu buvo tiesiog puikus – stiprus vakarų vėjas, kurio greitis siekė 8-10, o gūsiais net 13 m/s. Kartas nuo karto vairininkus užklupdavo debesys su sniegu ar kruša, sumažindami matomumą, o tarp jų vis išlysdavo saulės spinduliai.

Šįkart tradiciniu tapusiame Kuršių nerijos maratone startas buvo duotas Nidoje prieš pat vidurdienį. Kas 2 minutes startavę sportininkai išsibarstė laukiniame paplūdimyje ir praėjus maždaug 1,5 val. kirto tarpinio finišo liniją Juodkrantėje.

Neapsieita be sunkumų - pirmajame etape iki Juodkrantės vairininkai, ypač sunkesnieji, buvo išmėginti smėliu - vėjaratininkams reikėjo itin atidžiai žvalgytis ir vengti minkštesnio smėlio ruožų, kuriuose smarkiai krisdavo vėjaračio greitis. Nepastebėję tokių „spąstų“ vairininkai išvis sustodavo arba kartais net apsiversdavo – tuomet reikdavo išsiropšti ir stumiantis vėjaratį išsivaduoti iš minkšto smėlio ruožo.

Pirmąsyk per Blokart vėjaračių maratonų istoriją vėjaračio vairininkas galėjo pasitraukti iš distancijos. Audringa jūra išmetė ir smėlyje gerai įtvirtino virvės kilpą, į kurią netikėtai „įkliuvo“ Paulius Suominis iš Klaipėdos. Lūžo stiklo pluošto rato ašis, ratas nuriedėjo sau, o Paulius apsivertė. Jaunasis sportininkas tikriausiai būtų pasitraukęs iš varžybų, jei ne iš paskos važiavęs nidiškis Kęstutis Dikšas, kuris savo varžovui per keletą minučių sugebėjo iš parankinių priemonių padėti susiremontuoti inventorių ir tęsti maratoną. Šis poelgis Kęstučiui, matyt, kainavo vieną prizinę vietą, o šešiolikmečiui buriavimo mokyklos „Suominis“ auklėtiniui – tapo puikiu nesavanaudiškumo pavyzdžiu.

I-ojo etapo (Nida-Juodkrantė, apie 30 km) rezultatai:
1. Gediminas Petrauskas 1 val. 17 min. 22 sek.
2. Kęstutis Dikšas 1 val. 17 min. 32 sek.
3. Gintautas Minelga 1 val. 17 min. 42 sek.
4. Simona Golubovskytė 1 val. 22 min. 34 sek.
5. Rokas Rudgalvis 1 val. 24 min. 10 sek.
6. Paulius Suominis 2 val. 0 min. 24 sek.
7. Ilgaudas Šeputa 2 val. 18 min. 21 sek.

Po tarpinio finišo Juodkrantėje dalyviai dalinosi įspūdžiais ir nuotykiais trasoje, šildėsi karštais gėrimais. Pailsėję vėjaratininkai pakėlė bures paskutiniajam etapui į Smiltynę. Šiame paplūdymio ruože vyravo ženkliai kietesnio smėlio paviršius, kuris sąlygojo didesnius greičius ir aršesnę kovą tarp vėjaračių vairininkų.

Antrajame etape sublizgėjo neringiškė Simona Golubovskytė, kuri, nors ir startavo 4-oji, puikiai buriuodama lenkė vieną varžovą po kito. Blokart vėjaračio vairininkė finišo liniją kirto pirmoji ir beveik 3 minutėmis aplenkė maratono lyderį Gediminą Petrauską iš Klaipėdos.

II-ojo etapo (Juodkrantė-Smiltynė, apie 20 km) rezultatai:
1. Simona Golubovskytė 44 min. 1 sek.
2. Gediminas Petrauskas 46 min. 57 sek.
3. Ilgaudas Šeputa 50 min. 6 sek.
4. Kęstutis Dikšas 51 min. 5 sek.
5. Gintautas Minelga 52 min. 14 sek.
6. Rokas Rudgalvis 53 min. 23 sek.
7. Paulius Suominis 1 val. 0 min. 5 sek.

Ši nidiškės sėkmė ir prastesni artimiausių varžovų rezultatai paskutiniame etape lėmė, kad vienintelė maratone dalyvavusi mergina iškovojo sidabro medalį. Simona maratono distanciją įveikė per 2 val. 6 min. ir 35 sek. ir nuo nugalėtojo Gedimino Petrausko atsiliko tik 2 min. 16 sek. Bronzos medaliu pasipuošė pakeliui sulūžusį varžovą gelbėjęs Kęstutis Dikšas iš Nidos, kuris kiek daugiau nei viena minute aplenkė ketvirtoje vietoje likusį Gintautą Minelgą.

Galutinės pozicijos po 2 etapų (Nida-Smiltynė, apie 50 km) (vardas, pavardė, laikas):
1. Gediminas Petrauskas 2 val. 4 min. 19 sek.
2. Simona Golubovskytė 2 val. 6 min. 35 sek.
3. Kęstutis Dikšas 2 val. 8 min. 37 sek.
4. Gintautas Minelga 2 val. 9 min. 56 sek.
5. Rokas Rudgalvis 2 val. 17 min. 33 sek.
6. Paulius Suominis 3 val. 0 min. 29 sek.
7. Ilgaudas Šeputa 3 val. 8 min. 27 sek.

Komentarai

Populiarūs įrašai