Ledrogių sezonas atidarytas!



Šiandien ant Kuršmarių Nidoje atidarėme ledrogių sezoną. Po stiprių speigų ir sniegų Kūčių naktį atėjęs atlydys ištirpdė visas sniego pusnis ir ledas išsilygino, pasidarė tinkamas buriuoti. Tiesa vakar papūtus labai stipriam Aulaukiui (pietvakarių vėjas) tolėliau nuo kranto ant ledo atsirado didelių plyšių, nuo 3 iki 10 metrų pločio. Visgi penktadienį paspaudęs šaltukas ir pietys plyšius prie kranto panaikino, ledas palei krantus sustiprėjo tiek, kad priekrantėje tapo saugu buriuoti.
Ryte buvo -2C šalčio, pūtė 6-7 m/s pietys, kuris įdienojus sustiprėjo iki 8-9 m/s. Buriavo visa krūva entuziastų, kurie džiaugėsi pirmuoju ledu.


Ta proga šiandien pakrikštijome 3-ios kartos Ice-Blokart pačiūžas. Verdiktas dienos pabaigoje - ant kieto ledo pučiant silpnam vėjui greičio skirtumų beveik nėra, o vėjui pastiprėjus, gūsiuojant, naujasis modelis apie 5-10 proc. greitesnis. Didžiaja dalimi dėl padidėjusio stabilumo. Taigi apžvelgiu pokyčius:



Naujos kartos peiliai pagaminti iš Core10 plieno, kuris kietesnis ir stipresnis. Keičiasi visi išmatavimai: peiliai 16 cm ilgesni gale ir 10 cm - priekyje, tai mažina vibracijų ir ledo nelygumų pajautimą.



Taipogi naujieji peiliai geriau dirbs prie sniego - aukštis padidintas nuo 4 cm iki 6 cm.

Bene svarbiausias skirtumas, kurio pranašumą akivaizdžiai šiandien pajutome ant ledo - tai 20 cm padidintas pačiūžų plotis. Tokiu būdu Ice-Blokart ledrogių bazė tampa daugiau nei 10 cm platesnė už patį Blokart vėjaratį ir suteikia žymiai daugiau stabilumo. Pučiant stipresniam vėjui, prie gūsių, jaučiasi "daugiau arklio galių" vien dėl to, kad mažiau verčia ir nereikia atleidinėti šoto.



Kitas skirtumas - svoris. Naujasis pačiūžų variantas masyvus ir sveria bene 1,5 karto daugiau. Šis papildomas svoris galuose taipogi pliusas - pačiūžos stabilesnės, mažiau "vibruoja" ant nelygaus ledo. Jeigu 2-os kartos pačiūžos turėdavo tendenciją linkti, tai naujos kartos - tikrai nelinks.


Minusai. Kas pirmąkart krenta į akis - dizaino "grubumas". Jeigu 2-os kartos pačiūžos dailios, blizga ir jas malonu čiupinėti, tai 3-ios kartos - tokie dideli, masyvūs peiliai, kurių išvaizda - ne į grožio konkursą. Pačiūžų dėklo užsegimas nepatogus. Nepagalvota apie adapterį (pvz. vamzduką) seno tipo Blokart savininkams su 15mm galinėmis ašimis. Padidėjusi kaina.

Įvertinus visus pliusus ir minusus galiu teigti, kad 3-ios kartos pačiūžos - tai žingsnis į greitesnį buriavimą ant ledo su didesniu pravažumu. Kita vertus, dėl nemažos kainos (3-ios kartos pačiūžų komplektas kainuoja 849 Eur) iškyla problema, kad jau esamas 2-os kartos Ice-Blokart "laivynas" neturės didelės motyvacijos persėsti į naujus "peilius".

Komentarai

Populiarūs įrašai